Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Gjenvinner du brukte telys?

Igjen er det tid for innekos og levende lys. Årlig brenner nordmenn 200 millioner telys, og de fleste brukte telyskoppene går rett i søpla. Visste du at de skal gjenvinnes?

Hva er vel hyggeligere enn å lyse opp høstmørke kroker med flammen fra et telys? I Norge er vi storforbrukere av alle typer stearinlys, og generelt sett er vi gode på gjenvinning. Men dessverre er vi ikke like flinke til å se sammenhengen mellom telys og resirkulering, i følge nrk.no.

Ressurstap

Statskanalen opplyser om at hele 140 millioner av de 200 millioner telysene som årlig selges og brennes her til lands, ikke går til gjenvinning, men rett i restavfallet. På denne måten går verdifulle ressurser tapt.

95 prosent energisparing

Telyskoppene er nemlig laget av aluminium, det tredje mest vanlige grunnstoffet i jordskorpen, etter oksygen og silisium. Dette svært fleksible metallet har lav vekt, er rustfritt, tett, lett å forme og drøyt i bruk. I tillegg kan det gjenvinnes, og kvaliteten på det resirkulerte produktet er like godt som på det originale. Ved å resirkulere aluminium, sparer man 95 prosent av energien man bruker ved å produsere nytt, så her snakker vi miljøvern på høyt nivå!

Unil anbefaler

Unil produserer flere typer telys, under merkene Unik og First Price, og fagsjef på produktkvalitet i Unil, Elin Ilebekk, er helt klar på at hun anbefaler våre kunder å resirkulere de brukte telyskoppene.

-Aluminium er et materiale som brukes i utviklingen av utrolig mange produkter, og som kan resirkuleres uendelig antall ganger uten at kvaliteten forringes. Ved å resirkulere tar vi vare på en viktig ressurs. I dag er det kun rundt 30 prosent av telyskoppene som resirkuleres, så her er forbedringspotensialet stort, sier Ilebekk.

Bevisstgjøring gjennom media

I dag er mange nordmenn svært miljøbevisste, og gjenvinning av både papir, glass og metall har blitt en selvfølge i mange hjem. Men Ilebekk er ikke overrasket over hvor få som faktisk resirkulerer telyskopper.

-Jeg tror faktisk at mange ikke er klar over at også dette metallproduktet kan og skal leveres til gjenvinning i returpunkt for glass og metall, sier hun. Hun håper og tror at oppslag i media og ikke minst WWF og Ikeas skolekampanje Telysjakten vil føre til at folk blir mer bevisste rundt dette emnet.

Så neste gang du brenner telys, husk at den ene lille telyskoppen du leverer til gjenvinning en dag kan bli en del av en flykropp! Eller enkelt og greit- den kan bli til en ny telyskopp!

 

Fakta om telysgjenvinning:

Når lyset er tomt for stearin, skal aluminiumsformen gjenvinnes i returpunkt for metallemballasje. Om det er litt stearin igjen i koppen, er det helt uproblematisk. 

Husk imidlertid å løsne og fjerne vekeholderne (stålbiten som veken er festet i) ved å trykke på bunnen av telyskoppene, da disse kan skape litt problemer under gjenvinningsprosessen.

Kilder:

www.avfallsor.no