Kjære forbruker, Vårt reklamasjonsskjema er dessverre nede i dag, onsdag 20.02.2019, grunnet en systemoppdatering. Skjemaet vil være oppe igjen som normalt fra torsdag 21.02.2019. Vi kan nås på telefon 24 11 35 55 hvis det haster. Beklager ulempen dette eventuelt medfører. Vi ønsker dere en fin dag!

toppbilde

Allergi og matintoleranse

Unil følger kravet i norsk regelverk der det er obligatorisk å utheve allergener i henhold til egen liste.

Allergi

Ved  matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten. De oppleves som «farlige» inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles kan være nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.

Eneste behandling ved matvareallergi er å unngå de matvarene man ikke tåler.

Kilde: Norges Astma og allergiforbund

Det er viktig å presisere at man alltid må lese på emballasjen på et produkt hvis man har en allergi. 

Matintoleranse

Ved matoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene kan likne allergireaksjoner. Ved andre typer matvareoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan likne allergireaksjonene. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist. Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon, uten at det vises på laboratorietester.

Kilde: Norges astma og allergiforbund