Velg sunnere med Nøkkelhullet

Unil skal gjøre det enklere for folk å velge sunnere alternativer og slik sett bidra til en god folkehelse. Å merke matvarene våre med Nøkkelhullet er et av tiltakene. Nøkkelhullet stiller krav til innhold av mettet fett, salt, sukker og fiber. Symbolet er en veileder for at du enklere kan velge sunnere alternativer.

I dagligvaren tilbyr vi allerede over 200 forskjellige nøkkelhullsmerkede produkter, fordelt på alle måltidskategoriene. Det er med andre ord mulig å finne sunnere alternativer nærmest uansett hva du har på handlelisten.

I tillegg har vi over 100 nøkkelhullprodukter i storhusholdningsmarkedet. Til sammen har vi over 300 produkter merket med Nøkkelhullet.

Krav til produktene

For at en vare skal kunne merkes med Nøkkelhullet må den inneholde mindreNokkelhullet.jpg salt, sukker og fett enn den maks-grensen som merkevareordningen setter for denne typen matvarer. Andre krav som skal innfris er minimumsinnhold av fiber, sammalt mel (fullkorn), grønnsaker, samt frukt og bær i noen matvaregrupper.

Nøkkelhullet kan brukes på produkter i 33 forskjellige matvarekategorier. Når vi utvikler nye hverdagsprodukter blir det vurdert om produktet er i en kategori som kan ha Nøkkelhull. Hvis det er små justeringer som skal til så skal vi alltid prøve å få det til å innfri kravene i Nøkkelhullet. Vi jobber også sporadisk med å gjennomgå eksisterende sortiment, men her vil vi jobbe mer systematisk på sikt for å få hverdagsproduktene våre enda sunnere.

Nokkelhullsmerkede-produkter.jpg
Den fryste ananasen tilfredsstiller kriteriene for å merkes med Nøkkelhullet, mens den hermetiske ikke tilfredsstiller på grunn av laken.

Slik får man nøkkelhullsmerket et produkt

Nøkkelhullet brukes i Norge, Sverige, Danmark og på Island. I Norge er det Mattilsynet som fører tilsyn med bruken av Nøkkelhullet og kontrollerer produkter. Mattilsynet sier selv at det er lite misbruk av Nøkkelhullet her til lands.

Hvor sunt vil du velge?

Nøkkelhullet gjør det mulig å gjøre sunnere valg innenfor sin kategori. Samtidig er det viktig å huske på at selv om man får en sunnere pizza når man velger en pizzabunn merket med Nøkkelhullet, finnes det fortsatt langt sunnere middager. Det er også lurt å notere seg at for eksempel ferske grønnsaker innfrir alle krav til Nøkkelhullet, uten å være merket med det.

For å levere produkter som er bedre for folkehelsen jobber Unil med mer enn bare Nøkkelhullet. Her kan du lese om vårt arbeid med å redusere salt og sukker i våre produkter.

Relaterte artikler