Magiske egg

Egg er er en av de mest næringsrike matvarene vi har og har mange fantastiske egenskaper i matlagingen. De er nærmest magiske.

Nordmenn spiser, hver seg, i snitt 211 egg hvert år (SSB). Men de aller fleste vet nok ikke at egg nærmest er magiske med alle sine fantastiske egenskaper. 

Frokost-egg.jpg

Helsefremmende

Egg er en av de mest næringsrike matvarene vi har, en skikkelig næringsbombe og inneholder mye godt for kroppen. Det er mye essensielle aminosyrer i proteinet i egg og det er derfor en svært god kvalitet på dette proteinet. Og det er mest protein i plommen, ikke i hviten som mange tror. Hele egget er best om man ønsker å få i seg protein. Ved å øke inntaket av protein kan man også holde bedre kontroll på vekten. Dette fordi protein metter på en annen måte enn andre næringsstoffer. Et egg inneholder i snitt 82 kcal.

Egg inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen. Det eneste som mangler er vitamin C, noe du kan få fra appelsinjuice.

Redd for kolesterolmengden i egg?

Det er ingen risiko forbundet med forhøyet kolesterol dersom du er frisk og ikke har høyt kolesterol fra før. Egg er sunt og næringsrikt og kan trygt inngå i et variert kosthold.

Dyrevelferd

Frittgaaende-honer.jpg

Alle våre konsumegg er fra frittgående høns. UNIL besluttet i 2017 å gå bort fra burhøns, og i 2019 var alle egg fra burhøns faset ut. Loven stiller også krav til et godt innemiljø for hønene ved at de har vaglepinner, reder og aviar.
Videre har vi mål om å fase ut bruk av egg fra burhøns som ingrediens i produkter innen utgangen av 2025.

Reduser matsvinnet

Våre egg er utstyrt med se-lukt-smak merking som betyr at eggene har lenger holdbarhet enn de lovpålagte 28 dagene etter verpingen. Årsaken til at EU-regelverket er så strengt er at det er Salmonella i besetninger i EU, det har vi ikke i Norge. Det betyr at dersom skallet er helt og eggene oppbevares kjølig kan de ha opptil 4 måneders holdbarhet.

Med egg kan du redusere matsvinnet av andre produkter. Har du egg kan du lage en omelett eller pai av grønnsaker og rester du har i kjøleskapet. 

Får du ikke brukt opp eggene? Du kan fryse egg. Knekk egget, visp sammen, eller del plomme og hvite, og frys det ned. Egenskapene er like bra selv om egget er fryst.

Egenskaper i matlaging

Egg har svært mange egenskaper i matlagingen. De hever, binder, tykner og gjør maten blankere. Egg gir god konsistens, utseende og tekstur.

 

Relaterte artikler