• Hvorfor brukes det plast til emballasje, når det kan velges andre emballasje former?

    Materialvalg gjøres per produkt og avhenger av flere faktorer: hvilken beskyttelse produktet krever for å ivareta kvalitet, holdbarhet og mattrygghet samt hvilke alternativer vi har i produksjon. Det viktigste er at vi velger rett emballasje til rett produkt for å sikre dette.

    Når det gjelder plast så er det flere ting å hensynta. Plast har helt unike egenskaper som gjør at den egner seg spesielt godt til å beskytte matvarer. Plastemballasjen sørger for mattrygghet, samt sikrer og forlenger matens kvalitet og holdbarhet. Med andre ord så er plastemballasje et viktig redskap for å beskytte matvarer og forebygge matsvinn. Det er også et lettere materiale enn eks. glass og metall. Dette gjør plast til en god emballasje for en del produkter, spesielt ferskvarer som kjøtt og fisk.

    Samtidig vet vi at det er flere klima- og miljørelaterte utfordringer til bruk av plastemballasje: fossile kilder, forsøpling osv. Derfor jobber vi aktivt med å redusere jomfruelig, fossil plast i emballasje der det er hensiktsmessig. Vi har mål om å redusere mengden plast i emballasje og i våre non-food produkter med 20 % innen utgangen av året. Du kan lese mer om dette arbeidet på unil.no: Klima og miljø og Rapporter. Vi deltar også i prosjekter og forumer på emballasje for å følge med og bidra til utviklingen mot bedre emballasje.