Plastfritt turliv

I Norge er vi glade i turlivet – piknik i parken, tur i skogen, vandring i fjellet eller båttur på sjøen. Fantastiske naturopplevelser og gode minner er hva vi forventer å sitte igjen med. Plastavfall har ingen plass her.

De færreste av oss er interesserte i å bære tungt, derfor pakker vi ofte med oss engangsservise. Det er lett å bære og medfører minimalt med arbeidsinnsats etter bruk.

Men engangsartiklene havner lett på avveie i naturen. Forsøpling ødelegger ikke bare turopplevelsen. Plastsøppel kan skade dyr og natur, og mikroplast tas opp i ulike organismer. Vi glemmer aldri den døde hvalen med magesekken forstoppet av plast.

Forbud mot engangsartikler i plast

3. juli 2021 blir engangsartikler i plast forbudt i hele EU/EØS-regionen. (Regjeringen.no)

Forbudet omfatter:

  • Bestikk (skjeer, gafler, kniver og spisepinner)
  • Tallerkener
  • Sugerør
  • Rørepinner for drikke
  • Ballongpinner
  • Bomullspinner
  • Take away matbeholdere, drikkebegre, drikkevareemballasje i EPS (isopor)
  • Alle produkter laget av oxo-nedbrytbar plast (såkalt nedbrytbar plast fra fossil råvare) 

 

Beregninger (MEPEX) tilsier at plastforsøpling fra engangsprodukter er ventet å reduseres med omlag 6 millioner enheter eller 8 tonn per år.

Unil er i forkant og har over lengre tid jobbet med å fjerne plast fra engangsartikler. Vi startet med å erstatte bomullspinner av plast med papir allerede i 2016. Senere har vi fjernet engangsprodukter i plast en etter en.

Tryggere alternativer til plast

Sommeren 2020 lanserte vi UNIKS nye engangsservise i fornybart materiale. 

Arikkelbilde_palmebladtallerkener.jpg

De nye engangtallerkenene er laget av nedfalne palmeblader som er tørket, rengjort og deretter varmepresset for ønsket fasong. Palmeblader er en fornybar råvare og prosessen er helt fri for kjemikalier.

det nye piknikbestikket til Unik er laget av tre og er FSC-merket

Intet servise er komplett uten bestikk. Produktene er i tillegg FSC-merket, som betyr at de er laget av trevirke som stammer fra ansvarlig skogdrift. Det stilles krav til at skogdriften ikke fører til avskoging, at det er kontrollert hogst og at den tar hensyn til lokalbefolkningen.

Men selv om produktene er laget av tre betyr det ikke at de kan kastes i naturen. Det skal kastes i restavfallet etter bruk.

Fra engangs til flergangs

Deilig nytrukket kaffe i bambuskopp

De nye bambuskoppene fra UNIK er laget av 40 % bambus, 30 % maisfiber og 30 % melamin. Den er lett og robust og tåler å bli vasket i oppvaskmaskinen. Koppene passer fint i piknik-kurven, i tursekken eller i strandvesken. Et supert alternativ til engangskopper i plast.

: ingen flere knuste vinglass på de viktige dagene. Flotte flerbruksglass til de store anledningene

Til de litt finere tilstelningene kan du nå også få flotte flerbruksglass til de festlige anledningene. Glassene er laget av plast, men kan brukes om igjen og om igjen og tåler fint noen runder i oppvaskmaskinen. Genialt å ta med seg neste gang du skal markere de store dagene utendørs.

 

 

Relaterte artikler