Fjernet tonnevis av sukker

Unil jobber aktivt for å bidra til god folkehelse blant befolkningen. Blant tiltakene er å redusere tilsatt sukker i produktene vi tilbyr det norske folk.

For høyt sukkerinntak øker risikoen for overvekt, fedme og livsstilsrelaterte sykdommer. Sukkerrike matvarer er ofte kaloririke og bidrar til mer energi enn man bruker. I stedet for å gi metthetsfølelse inneholder slike ­produkter nesten bare tomme kalorier med få næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Vi skal bidra til god folkehelse, og vi har derfor igangsatt arbeidet med å redusere sukkerinnholdet i en rekke produkter. Siden 2016 har vi redusert sukkerinnholdet i kategoriene drikke, ferdigmat­produkter og tørrvarer. Blant annet ble det gjort en betydelig sukkerreduksjon på hele 30 prosent i saft, og ­ sukkerfrie alternativer til brus er lansert.
Men vi har møtt utfordringer på veien. Vi opplevde at mange skuffede kunder tok kontakt da husholdningssaften hadde endret smak. Det har lært oss at større reduksjoner på smaks­fremmende ­komponenter som sukker bør gjøres gradvis og over lengre tid for å imøtekomme forbrukernes preferanser.

I 2018 omsatte vi 1519 tonn mindre sukker gjennom butikkenes kasser, sammenlignet med 2016.