Emballasje-forsøk endte i gigantisk søl

Som et ledd i Unils strategi for å redusere klimaavtrykket av vår virksomhet, ba vi et forskerteam se på alternativ emballasje til hermetikk. Første forsøk med den nye emballasjetypen pouch endte med fruktcocktail i strie strømmer på gulvet i lagerlokalene våre. Det ble en klissete lærepenge.

– Forskerne gjorde en livssyklusanalyse av tre emballasjetyper: hermetikk, kartong og pouch, sier Maria Hammer Hardie, fagsjef for bærekraftig emballasje. I studien kom det frem at pouch ikke er så mye mer klimavennlig enn metall. En pouch består av ulike materialer som det er vanskelig å skille fra hverandre i avfallsanleggene. Den vil derfor mest sannsynlig gå til forbrenning. Vi tenker likevel at dette er et steg i riktig retning, så må vi jobbe videre med å få den i et materiale som kan gjenvinnes på sikt.

Artikkelbilde_Pouch.jpgFordi pouch rommer mer enn kartong, er det et bedre alternativ for storhusholdningsprodukter. Vi ønsket å teste pouch som emballasje for fruktcocktail til bruk i storhusholdning.

Forventningene var store da forsendelsen, som var produsert og pakket i Kina, ankom Unils lager.

– Vi gledet oss veldig da vi så at sendingen var på vei inn, og så falt hjertet helt da vi så sølet, sier Anette Riise-Hanssen, kategorisjef EMV storhusholdning, tørrvare og nonfood.

Dessverre viste det seg at et stort antall poucher var blitt ødelagt under transporten.

– Det var søl over alt, sier Riise-Hanssen videre. Poser hadde sprukket og noen hadde blåst seg opp på grunn av gjæring, fordi posene ikke var tette.

– Årsaken til det hele var trolig en feil under produksjonen av posene, som gjorde at de ikke tålte belastningen på den lange reisen fra Kina, forteller Pål Andreas Thirud, Warehouse Controller.

Posene var riktignok testet på forhånd, men dette var såkalte lab-prøver som manuelt ble fylt, leverandøren hadde ikke levert dette produktet i pouch tidligere. Mye tyder derfor på at testen burde vært mer ”brutal”.

– Vi ble enige om å sette pouch-prosjektet for fruktcocktail på vent til vi er sikre på at vi har en optimal produksjonsprosess, sier Maria Hammer Hardie.
– Totalt sett har dette vært en viktig erfaring, som også vil komme forbrukeren til gode.

I ettertid har vi lansert flere produkter på pose uten problemer, som for eksempel maiskorn, ananas i biter og tunfisk. Ved å teste ut flere slike løsninger vil Unil i framtiden kunne spare miljøet, i tillegg til at mer plasseffektive forsendelser vil spare forbrukeren for penger

 

Pouch

Poush er en pose som består av flere ulike typer sjikt/ materialer (inkl. plast) med aseptiske og hermetiserende egenskaper.